Dammsugare bäst i test

Det finns så många olika typer av dammsugare på marknaden i dag. Hur vet man vilken man ska välja? Behöver du en sladdlös dammsugare eller en med påse? Ska du köpa en robotdammsugare? I det här inlägget tar vi en titt på de olika typerna av dammsugare och hjälper dig att avgöra vilken som är bäst för dina behov. Håll dig uppdaterad!

Här listar vi produkter som fått utmärkelsen “dammsugare bäst i test” och även en modell som tilldelats toppbetyg för sin stora förmåga i lilla format. 

Dammsugare bäst i test - Electrolux

Electrolux Pure D8.2 Silence

 • Extremt tyst men ändå väldigt bra städresultat
 • SmartMode – automatisk effektreglering mellan golv och matta
 • Tillverkad av 75 % återvunnet material
 • 12 m räckvidd

Dammsugare bäst i test

+ Mycket bra sugkraft, digitala knappar på handtag & maskinkropp, väldigt tystgående, kompakt storlek, lång strömkabel
– Lite svag vid inrullning av strömkabel, liten påse

Bästa skaftdammsugare:

Dyson V15 Detect absolute

 • Laser avslöjar mikroskopiskt damm
 • Justerar automatiskt sugeffekt
 • Vetenskapliga bevis för djuprengöring
 • Upp till 60 minuters kraftfull rengöring
 • Slipp sladdar!

Skaftdammsugare bäst i test

Med en kraftfull motor som suger bra – trots skaftdammsugare – och en futuristisk design, får Dyson högst betyg. Här får man vad man betalar för! Ca pris: 7 690 kr

Roborock S6 - Bäst i test robotdammsugare

Robotdammsugare testvinnare:

ROBOROCK S6

 • Wi-Fi connected
 • Timer-funktion
 • Automatisk laddning
 • Förutom att dammsuga har Roborock S6 Pure moppfunktion
 • Max. gångtid: 180 minuter
 • Tyst! 35 dB i snitt

Prisvärd robotdammsugaren

Efter att ha tagit del av experttester och inte minst konsumenternas betyg av sina köp, blir valet enkelt. Vår nya testvinnare kommer från en uppstickare som på kort tid blivit mycket populär, tack vare sina billiga robotar av hög kvalitet! Den bästa robotdammsugaren just nu är Xiaomi Mi RoboRock S6.

 

Börjar det bli dags att byta ut den gamla dammsugaren mot en piggare och mer effektiv modell? Då behöver du inte leta mycket längre. Här listar vi populära storsäljare och bäst i test-dammsugare så att du hittar rätt modell när du väljer dammsugare.

 

Vilket behov har du? 

Innan det är dags att bestämma dig för en ny dammsugare som passar dina behov finns det ett par saker som kan vara värt att tänka över. 

CYLINDERDAMMSUGARE ELLER SKAFTDAMMSUGARE? 

När du ska välja mellan en traditionell dammsugare – den klassiska cylinderdammsugaren – och den mer portabla skaftdammsugarenbör du först fundera på vilken som gör sig bäst i ditt hushåll. Cylinderdammsugaren är större och är ofta kraftfullare – men den kräver sladd och är mindre flexibel. Skaftdammsugaren fungerar bättre när du bor lite mindre. Den är sladdlös och lättare att hantera vilket gör dammsugningen smidigare på små områden. 

 

STORT ELLER LITET?

Även om både skaft- och cylinderdammsugare givetvis fungerar för stora som små hem så kan det vara en fördel att välja en modell med stor uppsamlingskapacitet om du har många rum att städa. Då behöver du inte byta påse lika ofta. Om du bor mindre kan det vara en idé att titta på kompakta dammsugare som tar mindre plats i skåpet – men som ändå gör jobbet när det är dags för städning. Om du har mycket trappor och nivåskillnader kan det vara skönare med en lättare dammsugare. 

 

MÅNGA MATTOR HEMMA?

Typ av underlag är viktigt att fundera över. Om du har prytt dina golv med mattor så är det viktigt att du har en dammsugare som effektivt avlägsnar smuts och damm även från textilier. I så fall ska du se till att din nästa dammsugare antingen har ett munstycke eller en inställning som fungerar bra på mattor.

 

HUR OFTA STÄDAR DU?

Om du sköter dammsugningen nitiskt och ogillar minsta lilla damm bör du definitivt prioritera förmågan att samla upp damm när du ska köpa din nya dammsugare. Med större kapacitet får du ofta ett bättre och renare resultat.

Är du snarare en person som bara dammsuger när gäster kommer på besök så kanske design eller flexibilitet blir desto viktigare. 

 

Smarta funktioner

Silent technology – En dammsugarens ljudnivå mäts i decibel och en vanlig variant har en ljudnivå kring 70–85 decibel. Om du vill städa utan att väsnas för mycket så räknas dammsugare under 60 decibel som tysta. Med silent technology kan du skapa lugn och ro hemma – även när du städar. 

HEPA-filter – Om du eller någon i ditt hushåll är allergisk mot damm så bör ni definitivt överväga en dammsugare med HEPA-filter. Förkortningen HEPA står för High Efficiency Particulate Air och genom ett specialfilter fångar det upp mikroskopiska partiklar som annars blåser ut från dammsugaren. Filtret gör att luften renas från allergener.  

Påslös – Trött på dammsugare med påse? Med en påslös dammsugare kan du enkelt tömma behållaren när det är dags. Fördelen är enkelheten – nackdelen är att det kan damma lite mer vid tömningen.  Påslösa dammsugare är ett utmärkt val för dem som vill ha en enkel och bekväm rengöring. De här modellerna är ofta lättare och mer manövrerbara, och du behöver inte oroa dig för att snubbla över sladden. Det finns olika typer av påslösa dammsugare på marknaden, så det är viktigt att du väljer en modell som passar dina behov.

 • Vad kostar en bra dammsugare?

  En riktigt bra dammsugare kostar så mycket som du har råd med. Det skiljer sig mellan trådlösa dammsugare och vanliga traditionella. En tradtionell dammsugare går att få bra "bang for the buck" för strax under 2000 kr. För trådlösa är det en bit över 4000 kr.

 • Vilken effekt bör en dammsugare ha?

  De flesta ligger runt 600 till 700 watt. Från 1 september 2017 måste alla nya dammsugare ha en effekt under 900 watt.

 • Vilken dammsugare har bäst sugeffekt?

  Miele Complete C3 Eurostar Power har höst sugeffekt. Tack vare Power Efficiency Motor har den en hög sugeffekt som gör det enkelt och smidigt att göra rent hemmet. Den förträffliga sugförmågan kommer från dammsugarens motoreffekt på 890 W.

 • Vilken dammsugare är bäst i test?

  Dyson

 • Hur bra är en sladdlös dammsugare?