Perfekt skal på din creme-brulee, halstra laxen på sushin eller svetsa rörsvängen? Oavsett ambition så finns det många användvändningsområden för en handhållen gasbrännare, framförallt i köket. För enklare varianter fyller man ofta på gasen i själva brännaren men i de flesta skruvar man fast en separat gastub. Beroende på vilken gasbrännare man väljer får man olika hetta och BTU (brännkraft). Vill du använda brännaren till lite enklare efterrätter, räcker ofta en billigare variant, men vill du kunna använda din gasbrännare till sous-vide och få yta så bör du köpa lite bättre modell.

Sievert Handyjet – bäst i test!

En mångsidig gasbrännare från Sievert. Ett ergonomiskt handtag, som trots sin industrikänsla gör det enkelt att hantera brännaren.  Gasbrännaren har en “Piezo-funktion” vilket gör att du kan hålla brännaren åt alla håll och kanter utan att flamman slocknar. Bra kraft för att bränn av vilken råvara som helst. Ca-pris 849 kr. 

  • Gasbrännare som blir riktigt varm – 1925 grader
  • Bra låga som enkelt kan justera i effekt
  • Finns stora och små gasflaskor
  • Även bäst i test för att tända kolgrillen

 

Sievery Handyjet visar på bäst resultat på samtliga maträtter som vi testar. Fin yta på köttbiten från sous vide tack vare en temperatur på nästan 2000 grader. Samtidigt är lågan tillräckligt fin för att kunna användas till mindre efterrättsformar. Handtaget gör det lätt att hantera brännaren och den “hostar” inte gas som vissa andra brännare. Absolut mest värde för pengarna!

Philip

Flame King – bästa budgetbrännare

Perfekt för att bränna på bakverk som t ex. maräng. Enligt tillverkaren tillräckligt kraftig för att bränna av en köttbit, men inget som rekommenderas efter våra tester. Liten och smidig låga som genereras av gasen som man fyller på underifrån. Ca-pris 399 kr. 

  • Bäst budgetalternativ
  • Passar dig som vill bränna av ibland
  • Påfyllningsbar med integrerat utrymme för gas för smidig hantering

 

Creme brülee Set – brännare och formar

Är du ute efter en prisvärd allround-brännare, och formar till creme brulee, så är den här alternativet från tyska Küchenprofi ett bra alternativ.

  • Brännare och formar i rabatterat paket
  • Tysk kvalité
  • För dig som ej sous-vidar

 

Satake Flame Master

Svenska Satake har gjort sin egen variant av Searzall. Utan munstycket fungerar brännaren som en bättre efterrättsbrännare, men med munstycket är den tyvärr rätt dålig. Effekten är för låg vilket gör det svårt att få yta på det man vill tillaga.  Ca-pris 800 kr

  • Gas fylls på i själva behållaren
  • Ser häftig ut
  • Inte lika bra som andra brännare i samma prisklass

 

Searzall – originalet från USA

Som sett hos Guga Foods, Sousvide Everything och andra mat-Youtubers. Searzall är omåttlig populär: munstycket sätts på en brännare, tex Superfire 2 eller Benzomatic TS800, och hjälper till att fördela lågan över större yta. Detta gör att brännaren både värmer direkt och med indirekt värme. Ca-pris 75 dollar + tull (Amazon USA)

  • Bättre spridning av lågan, väldigt effektfullt
  • Inte riktigt lika snabb som brännare i samma prisklass
  • Perfekt gasbrännare för dig som sous-viddar mycket